Metsäilvesten peruna-projekti

on

Viime syksynä kodalla seurattiin perunoiden nostoa ja syyskuun lopussa pääsimme kuulemaan perunanviljelijä Tapio Komerin tietoiskua perunoista ja niiden jatkojalostuksesta. Pääsimme samalla tutustumaan myös perunannostokoneeseen. Perunanviljelijä jätti meille säkillisen teollisuusperunaa leikkeihin ja…

…myös säkillisen ruokaperunaa ihan ruoan valmistukseen, joten ”perunaruokia” riittää meillä.

Heti lokakuun alussa valmistimme perunoista nyyttiperunat tulella ja maistelimme myös voiperunaa. Perunasta askartelimme hienoja perunapäitä, jotka aina vaan ja edelleen kuivuvat ja lopulta ryppyyntyvät.

Pitkästä aikaa tammikuussa palasimme perunoiden äärelle… Perunat keitettiin, soseutettiin ja niistä syntyi herkullisia perunarieskoja, joten syksyisistä perunoista on kyllä moneksi. Ja jopa perunan kuorista syntyi herkullisia sipsejä uunissa.

”Vielä on perunaa jäljellä, vielä tulee perunallisia hetkiä, vielä voit löytää ranuja ja perunakakku tilaisuuden saa.” Perunakakku valmistettiin koko porukalla. Jokainen pääsi mittaamaan aineksia kakkuun sekä sekoittamaan taikinaa unohtamatta vuuan voitelua. Kakun valmistumista seurattiin lähinnä tuoksun perusteella. Kakku luonnollisesti valmistui sitä nopeammin, mitä enemmän uuniin tuijotettiin.

Vappuperunat olivat tämän kevään hitti. Todella hyvin itäneet perunat pussitettiin ämpäriin istutusohjeen kera. Lapset porasivat ämpärin alareunaan valmiiksi reiät ja kanteen piirrettiin vapputervehdys. Näin jokainen eskari sai kotiinsa oman hoidokin ja suurta satoa nyt vain odotellaan. Tällä erää perunoiden tarina päättyy tähän. Arkinen asia kuten peruna tuotti monenlaista iloa ja makua pitkin vuotta. Nyt perunat jatkavat elämäänsä Metsäilvesten kodeissa ja kenties jokin tuleva perunasukupolvi palaa eskarin arkeen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s