Yksityisessä Karhuryhmän päiväkodissa vanhusten kanssa tehtävä yhteistyö on osa jokapäiväisen arjen elämää. Arkea jaetaan sekä yhteisen ruokalan ja yhteisten lounashetkien tiimoilta että muiden pienten tai isompien arjen yhteisten hetkien kautta.
”Käymme syömässä vanhusten kanssa samassa lounasravintolassa. Lapset istuutuvat mielellään jo tutuiksi tulleiden asukkaiden viereen ruokalassa ja keskustelua käydään ilolla. Jouluna, ystävänpäivänä ja muina tärkeinä juhlapäivinä olemme muistaneet vanhainkodin asukkaita kortein ja käyneet laulukierroksilla heidän luona. Lisäksi meillä on paljon monenlaista muuta yhteistä toimintaa,” kertoo Karhuryhmän päiväkodin Atte Tarri.
”Laulukierroksilla ja tervehtimässä käymme usein myös muuten vain”
Kevään korvalla järjestettiin lasten kanssa mummoille ja vaareille ”tuparit”. Lapset olivat leiponeet pullaa ja koristelleet paikat ilmapalloilla ja serpentiinillä. Tuparit oli vatyleisömenestys ja paikalle saapui lähes 30 vanhusta + hoitajat ja pullatkin tuli syötyä.
Kesän jälkeen järjestettiin grillijuhlat vanhainkodin pihassa. Grillibileisiin kutsuttiin koko talon väki ja myös lasten vanhemmat. Paikalle saapui paljon talon asukkaita sekä lasten vanhempia. Ulkona tarjoiltiin grillimakkaraa, mehua ja kahvia. Yhdessä nautittiin aurinkoisesta säästä seurustellen ja laulellen. Syksyn aikana päiväkodin ja vanhainkodin väen kanssa toteutettiin vanhainkodin kanssa yhteinen satujoogaprojekti. Vanhainkodin salissa kävi satujoogaohjaaja ohjaamassa yhteensä kuusi satujoogatuntia. Tunneille osallistui lapsia ja vanhuksia. Vanhusten mukana tunneilla oli heidän oma fysioterapeuttinsa, joka tarvittaessa neuvoi liikkeiden tekemisessä ikäihmisille sopivalla tavalla.
”Vanhainkodin ruokalassa on aina silloin tällöin erilaista häppeninkiä. Tämän lukukauden aikana olemme päässeet lasten kanssa nauttimaan esimerkiksi teatterista, wanhojen tansseista, joululauluista ja muista musiikkiesityksistä yhdessä vanhusten kanssa. Tulevana perjantaina aloitamme uutena pilotointina Sibelius-opiston ja päiväkodin yhteisen hankkeen, jossa muskari toteutetaan osana vanhusten viriketoimintaa. Vanhukset pääsevät seuraamaan kuukausittain lasten muskariesityksiä vanhainkodin ruokalassa. Tekeillä on myös yhteinen taideprojekti Kaurialan lukion kuvisoppilaiden kanssa, jossa tarkoituksena on maalata ja päiväkodin käytävä luonto- ja eläinaiheisella teemalla. Vanhainkodin seinäpinnat tulevat myös saamaan kasvojen kohotuksen kevään aikana. Vanhukset pääsevät vaikuttamaan ja ideoimaan (ja mahdollisuuksien mukaan myös toteuttamaan) seinien uudistuvaa ilmettä,” Atte kertoo.
Yhteiset hetket tuottavat iloa molemmille osapuolille
Vanhukset saavat lasten vierailuista piristävää sisältöä päiviinsä ja ilahtuvat pienestäkin huomionosoituksesta. Pieni hymy ja tervehdys saattaa olla monen vanhuksen päivän kohokohta. Lapset lähestyvät alkujännityksen jälkeen rohkeasti vanhuksia ja oppivat heiltä paljon asioita elämästä, olemisesta ja ihmisen elinkaaresta. Milloin ihmetellään mummojen uutta hiustyyliä, ryppyisiä käsiä, milloin arjen apuvälineitä. Lapset oppivat suvaitsevaisuutta sekä ymmärtämään iän ja vanhuuden tuomaa erilaisuutta, kun saavat tutustua eri ikäisiin ihmisiin.
”Kuulluksi tulemisen kokemus on tärkein yhteinen anti. Ruokapöytien keskustelutuokioissa vanhukset ja lapset kertovat usein toisilleen päivän kuulumisia. Vanhukset kyselevät lapsilta päivän touhuista ja ovat aidosti kiinnostuneita lasten tarinoista. Lapset ovat myös kovin kiinnostuneita vanhusten kuulumisista ja asioista. Vanhukset joutuvatkin usein tiukkojen kysymysten äärelle. Myös tunne siitä, että voimme omalla toiminnallamme edesauttaa vanhusten hyvinvointia toimii konkreettisena motivaattorina jatkaa valitsemallamme tiellä!”
”Yhdessä koitamme myös jakaa ymmärrystä siitä, kuinka meille niin pieniltä tuntuvilla asioilla voi olla niin suuri merkitys vanhusten hyvinvointiin, mieleen ja jaksamiseen.”
Lasten ajatuksia yhteistyöstä vanhusten kanssa:’
”Ystävänpäiväkortteja jakaessa oli kivaa, kun Antti-pappa halasi kortin saadessaan. Kaikista kivointa on, kun mummot ja papat halaavat .” (Allu 4v ja Frida 5v )
”Ruokalassa oon istunut yhden kerran mummon vieressä ja oli tosi kivaa.” (Pulmu 5v)
”Ruokalassa mummo auttoi, kun en yltänyt ottamaan itse ruokaa.” (Frida 5v)
”Mummojen ja pappojen kanssa syöminen on kivaa, pystyy juttelemaan.” (Saara 5v, Tuukka 5v, Kerttu 6v)
”Maalausprojekti on kiva – tykkään maalaamisesta, eläimistä ja mummoista.” (Saara 5v)
”Haluaisin antaa kaikille lahjan, ison tai pienen, vaikka villasukat, kaulahuivin tai pipon. Etenkin pyörätuolityypeille vaatteita, tai takin tai kengät, jos pääsisivät ulos. Niillä on varmaan tosi tylsää kun eivät pääse ulos.” (Tuukka 5v)
”On kivaa olla samoissa tiloissa, olisi kiva tehdä enemmänkin yhdessä mummojen ja pappojen kanssa.” (Hilla 5v)
”Kerran sanoin yhdelle mummolle moi, ja se vastas kiitos samoin. Jotkut mummot vastailee välillä vähän hassusti.” (Kerttu 6v)